Överens: Henrik Wöhlecke (M) och Cecilia Lind (S). Foto: Moa Sandblad/SR
Eslöv

S och M ordnar majoritet

Efter en rad olika turer är det nu klart att Socialdemokraterna och Moderaterna ska styra Eslöv tillsammans de närmaste fyra åren.

Tillsammans får de en klar majoritet med 27 av 49 mandat i kommunfullmäktige. Och socialdemokraten Cecilia Lind fortsätter att ha den tyngsta posten, den som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är ett parti som är vant att ta ansvar. Och Moderaterna vill ta ansvar. Då såg vi att vi tillsammans kan bilda en majoritet, förklarar Cecilia Lind.

Varför är det så viktigt att ha en majoritet?

– Just för att vi har erfarenhet av minoritetsstyre med ett vågmästarparti. Och nu har vi inte bara ett vågmästarparti utan till och med två. Vi sa redan före valet att det inte var någon bra utveckling för kommunen eftersom man då inte tar beslut som är nödvändiga, säger Cecilia Lind.

Trots att Socialdemokraterna och Moderaterna är huvudmotståndare i svensk politik finns en hel del som förenar i Eslöv, det säger både Cecilia Lind och moderaten Henrik Wöhlecke som också blir kommunalråd. Det gäller exempelvis utvecklingen av kommunen. Den största utmaningen blir nu att klara Eslövs ansträngda ekonomi.

För Henrik Wöhlecke och Moderaterna har det varit viktigt att få inflytande.

– Vi kommer inte att kunna föra en moderat politik som om vi har en egen majoritet. Det har vi ju inte heller, men ett inflytande får vi.

Vad tror du att de moderata väljarna säger?

– Jag hoppas de ska se att det är klokt och ansvarsfullt att vi går in och tar ett ansvar i det besvärliga läget som vi har, slutar Henrik Wöhlecke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".