Mohammad El Jechi och Omar Zadran bor båda i Rosengård och har hand om skötseln av Vänskapsparken. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Vänskapsparken har blivit tryggare

Mindre skadegörelse och en tryggare park - att anställa boende vid upprustningen och skötseln av Vänskapsparken i Rosengård har visat sig mycket lyckat. Från att ha varit vildvuxen och otrygg har parken förvandlats till en mycket populär mötesplats.

– Sommaren var bra. Folk kom hit och grillade, fotbollsplanen användes och familjer hade picknick här. Det är folk här varje dag.

Mohammed var med från början och byggde upp parken han idag stolt visar upp. En fotbollsplan, en basketplan, nyplanterade träd och buskar och en stor lekplats för de mindre barnen där det är ständigt sving i gungorna.

Sammanlagt projektanställdes fyra killar från området och två av dem, Mohammed och Omar Zadran har sedan parken stod klar i juni fått jobba vidare med den dagliga skötseln. Varje vardag är de här och klipper gräs, rensar ogräs och håller parken ren och fin.

Visst har här klottrats en del och en del skadegörelse har man haft men det har funnits fler vinster menar Karin Sjölin på Malmö Stad.

– Vi tror att skadegörelsen har varit mindre men det är ju en trygghet också för de boende när de känner igen de som jobbar här. Det blir mer familjärt. Vi ska fortsätta att jobba på det här sättet i andra projekt.

Mohammed och Omar har lärt känna många av de barn och ungdomar som kommer hit och vad som varit mest populärt är det ingen tvekan om:

– Det är fotbollsplanen, här spelar ungdomar hela tiden. Sent på kvällarna och på lunchrasten är de igång och spelar. Alla vill vara som Zlatan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".