Många väntar på besked nu om lokala profiler på gymnasieskolor. Foto: Edina Hrustic/SR
Skåne

Skolor väntar på besked om profiler

Gymnasieskolor i Skåne riskerar att förlora sina lokala inriktningar och profiler eftersom regeringen bestämt att gymnasieskolan ska förändras.

Många gymnasieskolor runt om i landet har under de senaste åren byggt upp egna profiler för att kunna konkurrera, men på grund av den nya gymnasiereformen måste de nu ansöka om tillstånd från Skolverket för att få behålla sina profiler.

I nuläget har Skolverket fått in runt 600 ansökningar och gymnasieskolan Spyken i Lund är en av skolorna som nu väntar på besked.

– Vi har ansökt om en särskild variant musik på Naturvetenskapsprogrammet och en särskild variant engelska på humanistiska programmet, berättar rektorn Rolf Svensson.

Spyken har i dag en musikprofil på Naturvetenskapsprogrammet som innebär att eleverna varvar karaktäristiska ämnen som kemi, fysik och matte med musiklektioner. Och nu väntar gymnasieskolan alltså på att få besked om man ska få behålla profilen. Erik Ellholm går första året på Naturvetenskapsprogrammet med musikprofil och han hoppas att den ska få finnas kvar.

– Det är kul med lite avbrott från de teoretiska ämnena, säger Erik Ellholm.

Gymnasieskolan Spyken har även ansökt om att ha kurser i avancerad engelska och global och hållbar utveckling, och rektorn Rolf Svensson säger att det beror på att eleverna har ett väldigt stort intresse för både språk och miljö.

Men för att ansökningarna ska beviljas av Skolverket måste behovet vara tillräckligt stort. Kurserna får heller inte avvika alltför mycket från de nationella riktlinjerna, eftersom regeringen vill att skolorna ska ha en mer sammanhållen skolpolitik.

Gymnasieskolorna får besked från Skolverket den 31 oktober, och Mirna Lorentzon som läser första året på Samhällsprogrammet på Spyken tycker att det är bra att skolan ansökt om att ha profiler och fler kurser.

– Det blir roligare på ett annat sätt, det blir lite mer variation i det hela, säger Mirna Lorentzon.

Edina Hrustic
edina.hrustic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".