Åkerier rullar mot ljus framtid

Skånska åkerier tror både på ökad tillväxt och på fler anställda. Det visar en undersökning som organisationen Transportgruppen presenterar idag.

– Det har ändrats jättemycket sedan förra året. Det bli mer och mer förfrågningar. Det känns bra, säger Ralf Ekdahl, som är vd för Ekdahls åkeri i Malmö.

Tror du på ökad omsättning?

– Ja, det gör jag. Jag tror på en ökning på 10-15 procent.

Under finanskrisen var det dystra tongångar bland landets transportföretag. Men nu har det svängt, den svenska exporten leder till framtidstro.

I Transportgruppens undersökning svarar 51 procent av de tillfrågade företagen att de tror att deras omsättning kommer att öka de närmaste tre månaderna. Bara 9 procent tror att den kommer att minska.

I södra Sverige tror 65 procent på ökad omsättning och bara 2 procent på minskad. Det hänger ihop med utrikeshandeln, enligt Transportgruppens vice vd Maria Nygren.

– Det bedömer vi beror på de stora volymerna gods som passerar ut och in genom landet, inte minst via de sydliga hamnarna. Det får genomslag när utrikeshandeln tar fart.

När det gäller nyanställningar är man också optimistisk. 28 procent av företagen tror att de kommer utöka antalet medarbetare de närmaste tre månaderna, 8 procent tror att det kommer att minska. Här är det västra Sverige som står för de högsta siffrorna.

Ralf Ekdahl i Malmö har idag 400 anställda och de blir fler hela tiden.

– Vi räknar med att ta 30 till här hos oss i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".