1 av 3
En av de blåmesar som märks under dagen i Falsterbo. Troligen blir fågel nummer 1 000 000 också en blåmes, som under dagen är den vanligaste fågeln. Foto: Tobias Wallin/SR
2 av 3
Märkningen av fåglarna i Falsterbo görs av 15 personer, som jobbar från det att solen går upp till att den åter går ner. Foto: Tobias Wallin/SR
3 av 3
P-G Bentz vid fågelstationen i Falsterbo. Foto: Tobias Wallin/ SR
Falsterbo

Den miljonte fågeln är på väg

I dag hoppas man få ringmärka den miljonte fågeln vid fågelstationen i Falsterbo. Varje år flyttar en halv miljard fåglar från Skandinavien till varmare länder. Många pausar vid Skånes södra kust och får då kanske en ring kring benet.

Vid Falsterbo fågelstation stiger antalet ringmärkta fåglar snabbt.

– Fyra personer ringmärker för högtryck inne i ringmärkarboden och så har vi tio assistenter som tömmer näten varje halvtimme, säger P-G Bentz som jobbar på fågelstationen.

Vilken art som får äran att vara märkt med det jämna talet vågar inte P-G Bentz säga, men gissa kan man alltid.

– Om det blir en blåmes eller rödhake vill vi inte sia om, men det är ju de vanligaste märkarterna här nere. Så sannolikt blir det någon av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".