Polska arbetstillståndsansökningar ökar

I förra vecka stod det klart att det inte blir några övergångsregler för medborgare från de nya EU-länderna som vill söka arbete i Sverige. På svenska konsulatet i Gdansk i Polen kommer nu många polacker som vill söka sin lycka i Sverige.

Den svenske generalkonsuln, Lars-Ove Persson har sett en ökning av antalet människor som vill söka jobb i Sverige. Men det ökade antalet arbetsansökningar som kommer in till konsulatet i Gdansk är marginellt. Ett normalår så är det cirka 2.500 polacker som ansöker om arbete i Sverige. Den siffran har nu ökat men bara med några hundra.

De flesta som söker tillstånd är polska affärsmän som jobbar på svenska företag i Polen och som skall utbildas på huvudkontoret i Sverige, och de är också så kallade säsongsarbtare, framförallt jordgubbsplockare som ansöker om tillstånd. På frågan om den svenska regeringen bör känna sig orolig för en invasion av billig arbetskraft är Lars-Ove Persson osäker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista