1 av 2
Varvsområdet i Landskrona. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Hansson, vd Öresundsvarvet. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio
Landskrona

Landskrona åter en varvsstad

Under varvskrisen på 1980-talet förlorade tusentals Landskronabor sina jobb. Men nu har varvsnäringen börjat komma tillbaka till staden.

För åtta år sedan tog en handfull personer över reparationsverksamheten på klassiska Öresundsvarvet. En av dem är varvets vd Jonas Hansson.

– Vi har haft en fantastisk utveckling och har ökat för varje år som gått. Vi har verkligen lyckats bra kan väl säga, säger han.

På varvsområdet i Landskrona arbetar ungefär 250 personer dagligen med att reparera bland annat bil- och passagerarfärjor från framförallt norra Europa.

Att ha namnet Öresundsvarvet och att finnas i just Landskrona har både varit positivt och negativt berättar Jonas Hansson.

– Tittar man globalt har det hjälp oss mycket. Landskrona är ju känt sedan urminnes tider för att vara en varvstad.

Om man titta lokalt, har det varit stora förväntningar?

– Ja, det är det väl. Öresundsvarvet lokalt i Landskrona är väl mycket förknippat med arbetslöshet och depression. Det är något vi hela tiden jobbar på för att försöka ändra.

En sak som ska ändra på bilden är de planerade nyinvesteringarna. 2012 hoppas man ha ytterligare en torrdocka på plats. Den nya dockan blir 275 meter lång och 44 meter bred och därmed en av de absolut största i Norden.

Där kan man ta emot fartyg på upp till 150 000 ton det vill säga den nyare generationens bilfärjor och oljetankers upp till 120 000 dödviktston, så kallade Aframaxtankers.

Det finns det finns även idéer om en ny flytdocka och så har man köpt stora produktionshallar.

– Det är inte helt klart vad för produktion som kommer etableras i hallarna, men vi kommer syssla med stora tunga stålkonstruktioner.

Då ligger kanske vindkraft nära tillhands?

– Det är ett alternativ.

Investeringarna kommer leda till betydligt fler arbetstillfällen.

– Tittar man på hela vår lilla koncern så räknar vi med att ha 500 man i egen stab och en sysselsättningsnivå på det dubbla, det vill säga 1000 personer här på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".