Bland andra Malmö och Hässleholm testar de nya pantburksbehållarna. Foto:Karin Wrangborg/SR
Hässleholm

Behållare för pantburkar ska öka återvinning

Speciella behållare för PET-flaskor och burkar ska göra att återvinningen ökar. Ett 20-tal kommuner är med i projektet. Däribland Malmö och Hässleholm.

Nu kan man sopsortera sin pantburk eller PET-flaska redan på stan, i till exempel Malmö och Hässleholm. Avlånga behållare har satts upp bredvid papperskorgar och tanken är att pantburkarna ska läggas i behållarna istället för att hamna bland allt det andra skräpet i papperskorgen. Den som sen vill kan plocka upp burken ur behållaren och panta den.

- Jag hoppas att fler burkar ska återvinnas, säger Göran Swärdh på kommunledningskontorets teknikavdelning i Hässleholm.

Hässleholm är en av runt 20 kommuner i landet som testar pantburksbehållare bredvid papperskorgar. Returpack som ansvarar för pantsystemet i Sverige har gett Hässleholm tolv behållare som placerats runt om i kommunen, också i bland annat Vinslöv och Tyringe.

I slutet av året ska pantbehållarna utvärderas och därefter kan det bli aktuellt med fler behållare runt om i Hässleholm.

Men Thomas Hermin som samlar pantburkar i Hässleholm tror inte att behållarna gör så stor skillnad för hur många burkar som återvinns.

- Det är inte en burk som slipper förbi det här torget ändå, säger Thomas Hermin.

Stortorget i Hässleholm är ett av ställena i kommunen som fått en pantbehållare.

- Det ökar inte återvinningen, vi hade hittat burkarna ändå, säger Thomas Hermin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".