Malmö

Barnen leker och mammorna lär

En utbildning för föräldralediga som nyligen kommit till Sverige har startat i Rosengård. Här får kvinnorna hjälp med barnpassning så de kan lära sig svenska och få hjälp att planera sin framtid.

Många blir isolerade när de går hemma med barn. berättar Neidhal Alwandi som jobbar som barnskötare på kursen.

– Det är jätteviktigt att mammorna mår bra och inte känner sig utanför samhället, säger hon. De har kanske ingen bekant här när de är gravida och hemma med barnen.

På en mjuk färglad matta sitter fem halvårsgamla barn och leker, stöttade av en massa mjuka kuddar. Vid borden runt omkring sitter mammorna djupt försjunkna i olika uppgifter. Det handlar inte bara om att lära sig språket. Här får man också hjälp av studie och yrkesvägledare att börja planera framåt.

Många av kvinnorna som kommer som flyktingar till Sverige är i fertil ålder och hamnar ofta utanför introduktion och SFI när de är hemma med sina barn. Och det kan då dröja länge innan de ens får sin första kontakt utåt, berättar Sara Belin på företaget Merit som håller i utbildningen.

– Det kan det bli så att man är föräldraledig gång efter gång och i perioderna där emellan kanske man står i kö till SFI och knappt hinner börja. Det är just det här hattandet som vi vill motverka, vi vill skapa kontinuitet.

Sahar Zarnegar som kommer från Iran kunde inte ett ord svenska när hon kom hit för första gången. Då var hon gravid.

Idag är hon tillbaka med sin dotter på armen och har tack vare utbildningen både börjat lära sig språket, se en framtid för sig och skaffat många vänner.

– Jag vill gärna bli sjuksköterska och träffar många vänner här.

Madeleine Fritsch

madeleine.fritsch@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista