Nya utgrävningar vid Kärnan

Den 10:e maj börjar en ny utgrävning vid Kärnan i Helsingborg. Arkeologer från Regionmuseet i Kristianstad kommer tillsammans med arkeologer från Dunkers Kulturhus i Helsingborg att utföra utgrävningen, som finansieras av Sparbanksstiftelsen Skåne.

Före detta museichefen i Helsingborg Torkel Eriksson forskade länge i Helsingborgs slotts historia och 2001 gjorde man på hans initiativ utgrävningar av den västra delen av slottsområdet, alltså på samma plats där man på 1930-talet hittat något man trodde var ett litet kapell, S:t Michals kapell.

Men vid utgrävningarna 2001 visade det sig att det rörde sig om en hel kyrka med kyrkogård. Och nu efter Torkel Erikssons bortgång fortsätter man arbetet att med spadar och penslar gräva fram Helsingborgs historia ur jorden. Dessutom ska man undersöka det som upptäcktes 2001 och som man tror är Helsingborgs ringmur.

– Projektet består av två delar, dels själva utgrävningen, dels att göra arkeologi till något spännande för allmänheten, säger museipedagogen Fredrik Nihlén på Dunkers Kulturhus.

– Genom att ha visningar av utgrävningarna, och att ha pedagoger på plats som kan svara på alla frågor så ska arkeologi nu bli något publikt, säger Nihlén.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".