Simrishman

Lämnar SD på grund av invandrarsynen

Sverigedemokraterna i Simrishamn förlorar en av sina ersättare i kommunfullmäktige sedan Mats Jönsson lämnat partiet på grund av skillnader i synen på invandringen.

– Han har själv valt att lämna partiet eftersom hans åsikter inte stämde överens med våra, säger Johannes Mårtensson, som var förstanamn på Sverigedemokraternas listan i Simrishamn och är invald som en av tre fullmäktigeledamöter för partiet. 

– Som han själv har gått ut med nu så han ju en etnopluralistisk syn och vi i partiet har en kulturnationalistisk syn på invandringen, Vi menar att i teorin kan alla bli svenskar, medan han menar på att det bara är infödda etniska svenskar som är det. Så det är en väsentlig skillnad i synen på invandringen, säger Johannes Mårtensson och lägger till: 

– Det som vi definierar som svenskhet är det som sitter i kulturen, hur man är som människa, vilka värderingar man har och så vidare. 

Mats Jönsson var första suppleant till fullmäktige och ersätts nu av Christer Andersson som var andre suppleant. Men totalt fanns bara fem namn på partiets lista i Simrishamnsvalet så frågan är vem som ersätter den senare. Men enligt Johannes Mårtensson är det inget problem eftersom flera personer själva har skrivit upp sig på partiets valsedlar vid valet. Därmed finns fler kandidater att fylla på med vid behov. Vem det blir lottas av länsstyrelsen. 

Vi har inte lyckats nå Mats Jönsson för en kommentar.

Marie Sandgren

Marie Sandgren, reporter Österlen. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

marie.sandgren@sverigesradio.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista