Skåne

Ökad konkurrens om skånsk arbetskraft väntas

Nu pendlar cirka 20 000 personer dagligen över Öresund, men enligt prognoserna kommer de att bli betydligt fler i framtiden, berättar Anders Axelsson, analytiker på näringslivsenheten inom Region Skåne.

– Vi tror att pendlingen från Skåne till Själland kommer att ligga på ungefär 40 000 personer runt år 2025.

Själland blir långsamt gråare, andelen äldre invånare blir större och de i arbetsför ålder beräknas blir färre. I Skåne däremot kommer antalet personer mellan 25 och 64 år enligt den senaste prognosen öka med över 80 000 till år 2026.

Östra Danmark kommer att behöva arbetskraft, kanske så pass mycket att det kan bli brist inom vissa yrken.

– Till exempel diskuteras en del om det kan uppstå flaskhalsar inom vård och omsorg för att man har behov av samma personal både i Skåne och på Själland.

På näringslivsenheten inom Region Skåne har man nu tillsatt en arbetsgrupp som ska se till att både företag och offentlig verksamhet på båda sidor Öresund även i framtiden ska få tillgång till rätt kompetens.

En av de viktigare frågorna kommer, enligt Anders Axelsson, bli att se över utbildningarna så att man inte bara tittar på det egna landets behov utan även ser vad grannarna behöver.

– Hur dimensionerar vi utbildningar för en region som också är en gränsregion? Man har plötsligt blivit en del av en större arbetsmarknad, och framförallt är det viktigt att tänka in att det är ganska långa ledtider när man ska utbilda folk.

Hur ser man på det här på Själland?

– Lite blandat, kan man säga. Å ena sidan tror jag att det finns en förståelse för det när man pratar i termer av Öresundsregionen. Det är viktigt att vi gör hela regionen attraktiv och säkrar arbetskraftstillgången.

– Samtidigt kan man ibland ana att det finns en tendens att man ser det lite enkelt och ser att Skåne kan fungera som den här reservoaren där man kan hämta arbetskraft på ett smidigt sätt.

David Rasmusson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista