Ny smartare elfaktura lanseras

Nu ska det vara slut på krångliga elräkningar. Det tror i alla fall företaget Öresundskraft i Helsingborg som idag presenterade sin nya typ av räkning. En elräkning som är den smartaste i Sverige tycker Öresundskrafts chefsekonom Urban Ottosson.

– Vi har försökt skapa en faktura som skall tillgodose alla kunders behov. Vissa vill bara veta hur mycket de ska betala medan andra vill ha allt specificerat in i minsta detalj. Nu kan de själva välja hur de vill ha det.

Idén till en ny faktura föddes i fjol under en kris på företaget. Vintern 2003 sköt elpriset i höjden samtidigt som Öresundskraft bytte debiteringssystem. Resultatet blev att många kunder fick felaktiga elräkningar vilket i sin tur ledde till att Öresundskrafts växel blev nerringd av arga elabonnenter.

– Det hoppas vi aldrig ska hända igen, säger Urban Ottosson.

Det nya med den här räkningen är alltså att kunden själv får välja hur mycket information han eller hon vill ha om sin elräkning. Man kan också få slippa betala preliminärförbrukningen och istället bara betala för den el man faktiskt använder. Men då krävs det att man själv skickar in sina mätarställningar över Internet eller över telefon. Per Lindgren, projektledare på Öresundskraft, är säker på att den nya räkningen blir en succé.

– Vi har testat den här räkningen under en lång tid så jag är säker på att den kommer bli väl mottagen av kunderna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".