Landskrona uppvaktade justiteministern

I Landskrona fortsätter man att kämpa för att få ha sitt tingsrättskansli kvar. Igår uppvaktade kommunen justitieminister Tomas Bodström.

Domstolsverkets förslag till ny tingsrättsorganisation i Skåne innebär att det ska bort. I mitten på mars lämnade Domstolsverket sitt förslag på hur tingsrätterna i Skåne ska organiseras i framtiden. Förutom att tingsrätterna i Trelleborg och Hässleholm föreslås läggas ner, vill man också stänga det kansli som finns i Landskrona.

- Polisen har förstärkts i Landskrona med elva personer, dessutom har vi nu fått två åklagare stationerade här, och försvinner tingsrättskansliet tycker vi att det ger dubbla signaler, säger Niklas Karlsson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Landskrona.

Sen ett år tillbaka tillhör Lanskrona Lunds tingsrätt, men har alltså kvar ett kansli och en stor del av den dömande verksamheten. Men i det nya förslaget så försvinner kansliet. Om den föreslagna förändringen genomförs så blir det troligen inte före 2006.

- Tomas Bodström har besökt Landskrona och känner till situationen här, men han kunde inte lämna något besked direkt, säger Niklas Karlsson.

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".