Eslöv

Rättegång inledd om 24 år gammalt mord

Idag inleddes rättegången mot den 67-årige man som misstänks för ett 24 år gammalt mord i Eslöv. Åklagarens tyngsta bevis är ett handavtryck från den misstänkte, som hittats på en telefondosa i den mördades lägenhet.

– Det enda som man bevismässigt är överens om är att det är ett handavtryck som tillhör 79-åringen, säger 67-åringens försvarsadvokat Sten-Åke Larsson.

Det kan bli det äldsta mordfallet i svensk historia som går till dom. I juni 1986 mördades en 79-årig man i sin lägenhet i Eslöv. Han hade blivit slagen i huvudet med en ljuslykta i glas, och dessutom fått en telefonsladd knuten runt halsen.

Mordet kunde först inte klaras upp, men efter att polisens fingeravtrycksregister hade uppdaterats, fick utredarna sent förra året träff. På den dosa som telefonsladden tidigare suttit i, fanns ett handavtryck som matchade den nu misstänkte mördaren.

Åklagarens teori är att offret och den åtalade mannen träffats genom kontaktannonser, eller pratat i telefon på Heta linjen. Men förutom handavtrycket finns inga säkra kopplingar mellan de två. Och själva dosan är försvunnen, bevisningen stöds på fotografier.

Att det har gått 24 år sen mordet är inte något som behöver försvåra utredningen. Det menar Per-Åke Åkesson, före detta utredare i Skånepolisen grupp för gamla brottsfall, så kallade "cold cases". De tekniska landvinningarna har underlättat mycket, men det finns fortfarande svårigheter.

– Vi är betydligt mer rörliga människor i dag och förflyttar oss på ett helt annat sätt än 1986. Det gör att vi har svårare att greppa personer som är okända för oss, säger Per-Åke Åkesson som var med och utredde mordet på Helén Nilsson i Hörby, där mördaren fälldes efter 15 år.

Rättegången fortsätter i Lunds tingsrätt i morgon, och förhandlingarna avslutas på måndag den 25 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista