Ulf Bingsgård (M), ordförande för kommunstyrelsen i Trelleborg vill ge Sverigedemokraterna ett oppositionsråd. Foto: Lars Ekman/SR
Trelleborg

Oppositionspost till SD förvånar

Sedan han erbjudit Sverigedemokraterna en post som oppositionsråd har Moderaternas kommunalråd i Trelleborg Ulf Bingsgård fått hård kritik från en annan ledande M-politiker i kommunen. Även statsvetare förvånas.

– Det är ett anmärkningsvärt beslut, med tanke på hur moderaterna resonerar på nationell nivå, och hur man bestämt sig för att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Malmö högskola.

Enligt förslaget ska Trelleborg få två oppositionsråd, ett för Socialdemokraterna och ett för Sverigedemokraterna. Men att Sverigedemokraterna får ett råd innebär inte alls något organiserat samarbete med partiet, säger Ulf Bingsgård själv.

Det är bara en anpassning till det rådande politiska läget i Trelleborg där det finns två stora oppositionspartier.

– Detta handlar inte om samarbete med någon av oppositionen. Det handlar om att vi får fler personer som kan jobba med politik på heltid, säger och Ulf Bingsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".