Helsingborg

Kronor rullar när kunglig krona firas

1:25 min

Firandet av 200 års-jubileet av Jean Baptiste Bernadottes landstigning i Helsingborg blir en kostsam historia för skattebetalarna.

I ett års tid har en styrgrupp förberett för firandet som kommer att kosta helsingborgarna 1,2 miljoner kronor. Staden kommer att pyntas, flaggor ska hissas och olika aktiviteter med anknytning till året 1810 kommer att äga rum runt om i centrum under onsdagen. Då kommer också de svenska och danska kungafamiljerna till Helsingborg.

– Vi har förberett oss länge och varit väldigt angelägna om att firandet ska bli något för alla helsingborgare, säger Carin Wredström som är moderat fullmäktigeordförande och ordförande för styrgruppen.

– Onsdagen blir förstås pricken över i. Men hela året har gått i jubileumets tecken.

1,2 miljoner kronor är alltså budgeten för styrgruppens arbete i samband med firandet. Sedan har Region Skåne skjutit till 700 000 kronor till en utställning på Dunkers kulturhus som invigs på onsdag. Förutom de rena pengarna har också mycket arbetstid för olika förvaltningar lagts på firandet.

– Jag tycker att satsningen är mycket rimlig. Det är ett helt år vi firar, och det handlar ju om en del av vår historia, betonar Carin Wredström.

Kommuninvånarna Katarina Blomqvist och Irene Johnson är inte lika övertygade som politikern om att firandet är värt pengarna.

– Jag tycker inte att det är värt så jättemycket. Ger det något så är det väl bra, men det är frågan om det blir så, tycker Katarina Blomqvist.

Och Irene Johnson säger att hon hellre hade använt pengarna till mer personal inom äldrevården.

Yra med uppklädda småsessor

Förskolebarnen Isabel, Karolina och Ella som prinsessor. Foto: Malin Nilsson/Sveriges Radio

Det kryllade av små prinsar och prinsessor på stadsbiblioteket i Helsingborg, för där fick barnen i en förskoleklass klä ut sig inför det kunliga firandet.

Malin Nilsson

malin.nilsson@sr.se
042-13 30 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista