Styret i Region Skåne förändras. Swanstein ut - Kinhult in. Foto: Sveriges Radio
Skåne

Femklövern ser ut att fortsätta med Kinhult

FP: ”Vi kommer säkert att fortsätta som vi har gjort”
1:59 min

Reaktionerna på att moderaten Pia Kinhult blir ny ordförande för regionstyrelsen är försiktigt positiva. Trots rykten om att samarbetet med Miljöpartiet skulle vara hotat om Kinhult tog över efter Jerker Swanstein, så sluter partierna nu upp runt nya ordföranden.

– Samarbetet har fungerat bra, det finns ingen anledning att tro att det skulle fungera sämre med Pia Kinhult som regionstyrelsens ordförande, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Anders Åkesson har varit en av huvudpersonerna i region Skåne den gångna mandatperioden. Då har regionen styrts av moderaten Jerker Swanstein som har lett en femklöver med hjälp av Miljöpartiet.

Men när en ny ordförande för regionstyrelsen skulle väljas så blev det kamp. Moderaternas nomineringskommitté, som bland annat skulle föreslå någon till ordförandeposten, var splittrad. Majoriteten ville att Swanstein skulle fortsätta styra men tre ledamöter reserverade sig och framförde istället Pia Kinhult som kandidat.

Då började kampen och flera olika källor berättade för P4 Malmöhus att Miljöpartiet var tveksamma till samarbete om Kinhult tog över som ordförande.

– Vi skulle ha ställt krav i samband med förhandlingar men det är helt inkorrekt. Några sådana diskussioner har överhuvudtaget inte förts, säger Anders Åkesson.

Men du har varit noga med att betona att samarbetet har varit smidigt tack vare Jerker Swanstein?

– Jag tycker att det har fungerat väl i det här samarbetet, absolut. Men det är ju inte beroende av en person utan det är det totala samarbetet som har fungerat väl.

Så samarbetet påverkas inte av att Pia Kinhult blir ny ordförande?

– Jag ser inte att det skulle påverkas.

Nu sluter alltså partierna upp bakom Pia Kinhult, även om en del är försiktigt positiva. Samarbetet med Jerker Swanstein har fungerat bra, så nu får Kinhult visa vad hon går för, säger gruppledaren för Kristdemokraterna, Berit Wirödal.

Centerpartiets Lennart Nilsson, som bland annat sitter med i hälso- och sjukvårdsnämnden, gratulerar Pia Kinhult till posten men vill i övrigt inte kommentera Moderaternas val. Det är inte min sak att ha en åsikt om, säger han till P4 Malmöhus.

Också regionrådet Gilbert Tribo (FP) är försiktigt positiv och han tror inte att det blir så stora skillnader i den politik som förs.

– Det är klart att det finns saker som skiljer mellan Pia och Jerker men vi har en plattform som vi har förhandlat fram och som nu ska förankras i de olika partierna. Det är den som ligger till grund för hela samarbetet så vi kommer säkerligen att fortsätta i samma riktning som vi har gjort hittills.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".