Skåne

Rätt bemötande kan minska hot

1:37 min

Hotfulla situationer som uppstått på flera akutmottagningar och kliniker i Skåne på senare tid kan förebyggas om man arbetar mer med hot- och våldutbildningar. Det anser sjuksköterskan Gunilla Persson i Lund.

– Det är oerhört viktigt att vi är medvetna och fokuserade om vår egen del i de här händelserna så att vi bemöter de här människorna på rätt sätt, säger Gunilla Persson som är TERMA-instruktör på Psykiatriska akutmottagningen i Lund.

TERMA står för terapeutiskt möte med aggression och är en hot- och våldutbildning som handlar om ett lugnt och tryggt bemötande.

– Om vi väljer att inte se de signaler som de här oroliga personerna sänder så riskerar vi att missa alla varningssignaler och då kan det dessvärre bli våldsamt, säger Gunilla Persson.

Efter helgens incident med en brinnande barnvagn på Ortopediska kliniken i Malmö diskuterar man återigen säkerheten. Och även om det finns övervakningskameror, överfallslarm, pansarglas och väktare på flera kliniker och akutmottagningar i både Malmö och Lund tycker säkerhetschefen Carina Olsson att utbildning spelar lika stor roll som de praktiska åtgärderna för att personalen ska kunna känna sig trygg.

– Bemötande och beteende är ju jätteviktigt för att skapa en lugn miljö och minska på eventuella aggressiviteter, säger Carina Olsson.

I nuläget utvärderar man pågående hot- och våldutbildningar och Anna Zinatbakhsh, som jobbar som sjuksköterska på Psykiatriska akutmottagningen i Lund, tycker att utbildningen hjälpt henne och hennes medarbetare.

Edina Hrustic

edina.hrustic@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista