Brandkåren skickar ut kontrollbilar

Vid nattens brand i Rosengård kom till en början bara en brandbil till platsen. Orsaken är Malmöbrandkårens nya projekt som innebär att en full brandkårsstyrka bara skickas ut i enstaka fall.

Enligt Linus Eriksson, som är avdelningschef för räddningstjänsten på Malmö Brandkår, var lokalen i Rosengård inte klassad som tillförlitlig och därför åkte bara en kontrollbil till platsen.

Ettusen automatiska brandlarm kommer till brandkåren i Malmö varje år. Av dessa är bara 30 riktiga bränder, varav 20 redan är släckta när brandkåren anländer. Därför provar man nu en ny metod där man tillförlitlighetsklassar lokalerna. Man tittar på hur anläggningarna sköts och är i bra skick. Om brandlarmet kommer från en lokal som klassas för icke tillförlitlig, skickar man först en kontrollbil.

Projektet påbörjades den 1 maj och vid branden i natt skadades ca 50 bilar, men Linus Eriksson tror ändå att det kan bli lönsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista