Malmö

HSB-hyresgäster fruktar lyxrenovering

1:17 min

Det har kallats för lyxrenovering, och de boende är rädda för att hyrorna ska chockhöjas. Men i dag beslöt Hyresnämnden att HSB Sundsfastigheter får göra omfattande underhållsarbete på lägenheterna i hyreshuset på Tessins väg. Det gör att de boende nu är oroliga för att inte få bo kvar.

– Det måste väl göras, men det är en uppgivenhet. Mattan rycks undan på något sätt. Jag vet inte om jag kan flytta tillbaka och jag vet inte var jag kan bo under tiden. Det är en oro, säger Siv som har bott i huset i snart tio år.

Hon är inte bara orolig för sin egen situation, utan menar att många andra kommer få svårt att klara både utflyttningen som är nödvändig under renoveringens gång, och de väntade hyreshöjningarna.

Huset är 72 år gammalt och enligt fastighetsägaren måste nu flera lika gamla badrum rivas. Stammarna behöver bytas, och balkongerna renoveras.

Hyresnämnden väljer att gå på fastighetsägarens linje. Och enligt Henrik Krantz på HSB Sundsfastigheter ska de nya hyrorna förhandlas med hyresgästföreningen och man ska göra sitt bästa för att med de boende under renoveringen.

– Jag förstår att hyresgästerna är oroade. Det här kan innebära stora påfrestningar för dem. Men vår utmaning ligger i att hjälpa dem med ersättningsboenden eller om man är intresserad av att flytta till en annan lägenhet helt och hållet. Vi ska försöka skräddarsy en lösning för varje hyresgäst, säger Henrik Krantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista