Malmö

Minister: Ny amnesti kommer

1:37 min

Efter skjutningarna i Malmö kräver både polis och kommunpolitiker hårdare straff för upprepade vapenbrott. Men enbart skärpt lagstiftning hjälper inte, enligt justitieminister Beatrice Ask.

– I det som nu händer i Malmö finns inte en enkel lösning, säger hon.

– Att vi har en skarp lagstiftning är viktigt, det jobbar vi med. Att vi har poliser som jobbar intensivt med brotten är också viktigt. Men jag tror också att frågorna måste diskuteras i ännu vidare perspektiv.

För att göra det är det dock nödvändigt att veta bakgrunden  till skjutningarna, framhåller den moderata justitieministern.

Hittills i år har 15 oförklarliga skjutningar inträffat i Malmö mot personer med invandrarbakgrund. Nu kraftsamlar polisen och sätter in fler utredare. Och samtidigt kan en ny vapenamnesti vara på väg, säger Beatrice Ask.

– Att det finns många vapen i omlopp är ett bekymmer. Jag har varit tydlig i att vi kommer att genomföra en vapenamnesti under den nya mandatperioden.

Senast möjligheten fanns, 2007, var det många som tog chansen att lämna in vapen. Runt 12.000 vapen kom in, en del också från kriminella, enligt justitieministern.

– Vapen som skräpar runt omkring i samhället kan ställa till stora problem, och där vill vi underlätta.

Men först gäller det att invänta resultaten från polisens utredningar, säger Beatrice Ask (M).

Polisen ökar resurserna

#text=4119941# i Malmö sätter polisen in fler utredare. Ett 50-tal man ska nu arbeta med utredningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista