Ny förening inom vänstern

Fyra så kallade förnyare inom vänsterpartiet har startat en ekonomisk förening ”Vägval vänster information”. På måndag kommer vänsterpartiets förre vice ordföranden Johan Lönnroth att presentera programmet för en frihetlig vänster.

Karin Svensson Smith från Lund, riksdagsledamot och representant för Skåne län södra, är en av de fyra i föreningens styrelse:
– Vår ambition är att hålla seminarier och eventuellt ge ut lite tryckt material och hålla i en hemsida där det kan finnas en fri öppen diskussion om vänsterns framtid.

Karin Svensson Smith jämför Vägval vänster information med Norrskensflamman där bland annat Lars Ohly ingår i styrelsen. Hon menar att föreningarna bara är hemvister för olika diskussioner inom vänstern, något som bara är positivt enligt Svensson Smith och inte betyder att sprickan inom partiet har blivt större:
– Att det finns meningsmotsättningar tror jag bara är ett friskhetstecken inom en rörelse. Den som bara har en riktning framåt har där det inte finns diskussion den är dömd att försvinna. Men det behövs ett nytt uttryck, Flamman finns då för de som är mer för traditionell och nationalistisk vänster och det vi öppnar nu är en möjlighet för att diskutera det som sker mycket på ett nordiskt plan, en modern vänstersocialism med väldigt gröna inslag.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista