Skåne

Riskgrupperna utökas inför säsongsinfluensan

1:31 min

Gravida och kraftigt överviktiga personer bör vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa. Det rekommenderar Socialstyrelsen som utökat riskgrupperna när vaccinationerna nu drar igång.

En av orsakerna till att man utökat riskgrupperna är att en nygammal släkting till den så kallade Hongkong influensan kan vara på väg hit.

– Ett av de mer traditionella influensavirusen, AH3N2, är på gång i bland annat Kina och kan mycket väl komma hit. Vi har inte haft någon topp med det på flera år, så skyddet mot det är ganska lågt bland befolkningen. Och det kan bli en rejäl topp av den influensan, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

I normala fall brukar bara personer med svåra kroniska sjukdomar och de som är över 65 år rekommenderas en vaccination mot säsongsinfluensan. Men nu har man alltså utökat riskgrupperna till att gälla också gravida och kraftigt överviktiga. 

– Det kan bli ett traditionellt influensaår samtidigt som pandemiviruset kan komma tillbaka. Därför har man med fler grupper, säger Per Hagstam.

I årets vaccin ingår även ett skydd mot den så kallade svininfluensan. Och därför rekommenderas också de som inte vaccinerade sig mot den förra året att göra det nu.

Men det är inte alla som tänker följa rekommendationerna.

– Förra hösten var jag gravid och ville inte vaccinera mig, säger Ulrika Jerre som är ute på stan i Malmö.

Kommer du att vaccinera dig i år?

– Nej, det kommer jag inte. Jag tror inte att den är så farlig eller så utbredd. Jag tar den risken.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista