Örbäck fick inte ansvarsfrihet

Den tidigare verkställande direktören i HSB Malmö, Johnny Örbäck, får lämna HSB Malmö och får inte längre vara ansvarig för projektet Turning Torso. På söndagskvällen beslutade HSB Malmös årsstämma att bevilja styrelsen ansvarsfrihet, men inte Örbäck.

Det var bland annat efter att projektet Turning Torso visade sig bli 350 miljoner kronor dyrare än beräknat som styrelsen för HSB Malmö började tappa förtroendet för Örbäck, och nu är avgången ett faktum. Anders Nord, ordförande i HSB Malmös styrelse:
– Hans uttalande om att han inte haft fullt förtroende för styrelsen, bara det alltså, en styrelse kan inte ha förtroende för en vd som inte har förtroende för en styrelse. Det blir en ohållbar situation.

För närvarande diskuteras Johnny Örbäcks avgångsvederlag. I avtalet står att Örbäck vid en pensionsavgång ska få 70 procent av sin lön. Men om avtalet gäller i det här läget är ännu inte klart. Skulle det gälla innebär det att 52-årige Örbäck kommer att få sammanlagt drygt 13 miljoner kronor fram till sin pension.

Om den sista skandalen kring bygget nu är avklarad återstår att se. Ordföranden Anders Nord säger att man med facit i hand inte skulle ha gett sig in i projektet, men han tvivlar inte på att Turning Torso kommer att bli Malmös nya symbol och stolthet:
– Jag tror på projektet. Med facit i hand där också – idag hade vi inte satt igång det, men jag tror på projektet. Om 10-15 år har vi hämtat hem extrakostnaderna och då kommer det att vara regionens finaste hus.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista