Kommunen tvingas sanera

Marken runt gamla sockerbruket och varvsbyggnaden i Helsingborgs hamn är kraftigt förorenad och nu tvingas kommunen sanera området för omkring 25 miljoner kronor.
Orsaken är att de företag som bidragit till förorenignarna inte längre finns kvar. På området planerar IKEA att bygga ett nytt administrativt center och det var de som upptäckte föroreningarna. Det gamla sockerbruket ligger alldeles i närheten av Campus i Helsingborg, vid gamla Tretornfabriken, på utfylld havsbotten. På den gamla industritomten pågår nu markundersökningar. Ett stort antal prover har tagits och de visar att marken innehåller tungmetaller som zink, koppar och bly men även olja. Totalt rör det sig om ungefär 20 000 kubikmeter förorenad jord som nu måste grävas upp och fraktas bort. Jorden ska sedan tvättas på Filborna-anläggningen och återbördas till det gamla sockerbruket. - Föroreningarna kommer troligen från utfyllnaden av gamla Reimersholmsverken, men vi vet ju inte helt säkert, säger Lars Siebers som är miljöinspektör i Helsingborgs kommun. På Reimersholmsverket tillverkades handelsgödsel under 1900-talets början. De fynd som gjorts nu på industritomten gör att det kan bli aktuellt att även undersöka marken på det intilliggande Campus som inrymmer verksamheter där ett par tusen studenter vistas. - Det får vi ju se på sikt om vi kanske måste återkomma till det, säger Lars Siebers. Hittills har man bara undersökt den ena sidan av Campusområdet och där hittade man inga föroreningar i marken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".