Landskrona

Sveriges första skola i passivhus

1:20 min

I Landskrona byggs just nu Sveriges första skola som har passivhusteknik. Ett passivhus är extremt välisolerat, och tanken är att huset i princip enbart ska kunna värmas upp av människorna som finns där.

– Med tegel, isolering och vindskiva och ett lager isolering till. Men först ska vi plasta väggen så att den blir riktigt lufttät, sen ska vi ha 12 centimeter isolering till, säger Mattias Wallin som fastighetsförvaltare på Landskrona stad och förklarar hur skolan är byggd.

Emiliaskolan ser inte riktigt ut som andra skolor utan har alltså tjockare och tätare väggar.

Sen är planlösningen också annorlunda, men det beror på att skolan ska använda en speciell sorts pedagogik, då man använder lokalerna på ett litet annat sätt. Men trots att skolan har tjockare väggar, bättre isolering och ett speciellt uppvärmningssystem så kostar den inte mer att bygga.

– Vi har inte räknat med att det ska bli dyrare. Vi har en extrakostnad på en miljon kronor på grund av avancerad ventilation. Men vi har inget radiatorsystem och ingen golvvärme, så det ska gå på plus-minus noll, säger Mattias Wallin.

Och fördelarna med att bygga med passivhusteknik är flera.

– Vi får lägre driftskostnad, ungefär 100 000 per år. Sen kommer vi också få ett bättre inneklimat för eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista