Ny skånsk sjö kungligt invigd

En ny sjö invigdes idag i Skåne. En del av Näsbyholmssjön utanför Skurup som torrlades för 130 år sedan har återskapats som värdefull våtmark och ett turistmål för naturvänner.

En del av Näsbyholmssjön utanför Skurup som torrlades för 130 år sedan har återskapats som värdefull våtmark och ett turistmål för naturvänner. Och det var kungen som tryckte på knappen och invigde sjön.

För 130 år sedan behövde man jordbruksmark, och då torrlades Näsbyholmssjön som den gången var Skånes näst största sjö.

Nu behövs istället våtmarker för miljön, fågellivet och rekreation. Därför började man för tio år sedan jobba med att återskapa en mindre del av sjön på gränsen mellan Skurups och Trelleborgs kommuner.

Och nu är den 50 hektar stora sjön klar, vattnet glittrar, en ny pumpstation och fågelöar har byggts, och projektledaren Trygve Fahlstedt vid Jordbruksverkets vattenenhet i Alnarp är nöjd:

– Här får man många positiva effekter, kväve reduceras som annars skulle ha hamnat i Östersjön, säger han.

Skurups kommun hoppas inte bara att skånska naturvänner ska hitta den nya sjön. Turistchefen Karin Erlandsson ska vända sig längre bort:

– Vi tar kontakt med England och ornitologer där. De reser gärna till Skandinavien, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".