Lomma

Bolag tar ut storvinst för flyktingmottagande

1:05 min

Vårdbolaget VoB Syd gör stora vinster på att bedriva transitboende för flyktingbarn i Lomma. Bolaget ägs bland annat av kommunförbundet Skåne.

Mellan april och september i år har bolaget gjort en vinst på 2,8 miljoner kronor. Pengar som betalas ut av Migrationsverket för att bedriva olika verksamhet för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

– Vi har ett avtal och levererar utifrån det, säger Rolf Beckman, vd på VoB Syd.

Hur är det avtalet utformat, så att ni kan komma åt en så stor vinst?

– Det finns 20 garantiplatser. Vi bemannar boendet i förhållande till hur många som bor där och det svänger mycket. Det är klart att vi inte har lika mycket personal när vi har 5 som när vi har 25.

Förstår du att det här sticker i ögonen på vissa?

– Vi skapar bra verksamhet för ensamkommande flyktingbarn. När vi jämför så ser vi att vi har bättre beläggning, mer fritidsaktiviteter och utrustar barnen mer än våra konkurrenter. Om det finns en vinst i VoB är det kommunerna som bestämmer vad som ska hända med den vinsten, säger Rolf Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista