Små folktandvårdskliniker läggs ned

Den 24 maj väntas Region Skånes tandvårdsnämnd fatta beslut om framtiden för flera folktandvårdskliniker i regionen. Ett beslut som med stor sannolikhet kommer att innebära nedläggningar.

Ärendet om framtiden för flera kliniker inom folktandvården har redan legat hos regionstyrelsen och regionfullmäktige. Fullmäktige ansåg dock att beslutet bör fattas av tandvårdsnämnden som åter fick ärendet på sitt bord. Den 24: e maj kungör så nämnden ett troligt beslut om nedläggning av 10 kliniker.

Enligt Karin Bengtsson, som är chef för Folktandvården, så är de kliniker som berörs: Glimåkra, Vilandsvånga, Härlöv, Wä, Sankt Olof, Lövestad, Vollsjö, Mellanheden i Malmö, Billeberga, samt tandregleringskliniken i Ängelholm.

Men behovet av besparingar är större än så. Och nämndens uttalade vilja är att man inte längre vill ha kliniker med bara en tandläkare. De kommande tre åren kan det därför bli fler nedläggningar av folktandvårdskliniker med låg bemanning. Något beslut om ytterligare nedläggningar väntas inte tas före sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista