HSB i Malmö säljer ut Orion

HSB i Malmö förstärker sin kassa och säljer ut fasighetsbolaget Orion. Det är ett fastighetsbolag som äger de hus inom Sundsfastigheter som har en kommersiell prägel, det vill säga kontors- och affärslokaler, men även ett fåtal lägenheter finns med.

– Dessa fastigheter var inte så strategiskt viktiga för oss då vi satsar på bostäder och de hus som har bostäder ligger i Sundsfastigheter, säger Greg Dingizian, vd för HSB Malmö.

Försäljningen görs inte i första hand för att täcka kostnaderna för Turning Torso. Orion skulle ha sålts i alla fall menar Dingizian:
– Däremot är det ett led i att stärka våra finanser och på så sätt spelar Turning Torso en roll.

Turning Torso blir mycket dyrare an vad HSB planerat. Budgeten för bygget låg på 900 miljoner kronor men slutnotan beräknas idag istället bli på 1,3 miljarder kronor. Bara tio av drygt 150 lägenheter i byggnaden är sålda. Försäljningen är nu stoppad och man tittar på andra vägar för att finansiera bygget.

Greg Dingizian räknar med att försäljningen av Orion är klar om några veckor.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista