Klockringning till miljödomstolen

Nu går Ystad församling vidare till miljödomstolen i sin kamp för att få ha kvar klockringningen i Mariakyrkan utan begränsningar.

Länsstyrelsen har begärt att församlingen ska ta fram en handlingsplan för att dämpa klangen från klockorna, men det protesterar såväl församlingen som drygt tusentalet ystadbor mot.

Klockorna i Mariakyrkan i Ystad har spridit sin klang över staden sedan medeltiden. Men för ett par år sedan tyckte boende i omgivningen att ljudet från klockorna, främst nattetid, blev för störande. Kommunen mätte då hur hög klangen från klockorna var i ett sovrum i närheten och kom fram till att det var för högt och att församlingen skulle ta fram en handlingsplan för att dämpa klockklangen. Detta beslut överklagade församlingen till länsstyrelsen som alltså gett kommunen rätt.

Anledningen till att församlingen nu överklagar beslutet om dämpning till miljödomstolen är att man anser att två lagar står mot varandra. Det är miljöbalken, som, enkelt uttryckt, arbetar mot buller och kulturminneslagen, som säger att man inte får andra karaktär på kyrkan. Vilken lag som gäller över vilken vill Anders Andersson, församlingens kyrkogårds- och fastighetschef, ha reda på.

Sofie Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista