Rivningsbeslut utan kyrkobesök i Maglarp

Regeringsrätten tänker inte åka och titta på Maglarps nya kyrka innan man tar beslut om den kan rivas. De båda parterna i tvisten hade begärt syn på platsen, men så blir det inte.

Länsstyrelsen vill bevara kyrkan av kulturhistoriska skäl och Hammarlövs församling vill riva den av ekonomiska skäl. Man ville att regeringsrätten skulle åka ut och titta hur det ser ut på platsen innan man fattade sitt beslut. Men det tänker man alltså inte göra.

– Regeringsrätten har tagit del av det inskickade materialet och tycker att det är tillräckligt för att fatta ett beslut, säger Björn Liljeros som är regeringsrättssekreterare.

Unikt ärende
Ärendet är än så länge unikt i sitt slag och det är därför det har hamnat så långt upp som hos regeringsrätten. Både länsrätt och kammarrätt har tidigare sagt nej till rivning. Det finns en annan kyrka i trakten och flera andra i församlingen, att lägga pengarna på. Därför vill Hammarlövs församling riva den knappt 100 år gamla kyrkan som inte använts på flera decennier.

Nya kyrkan förfaller
Den har förfallit och det skulle kosta mycket pengar att återställa den och sedan bevara den. Nåt som församlingen inte anser sig ha råd med.

Om församlingen får tillstånd att riva kyrkan skulle det vara ett unikt beslut och det finns de som är oroade att fler församlingar skulle vilja riva kyrkor som knappt används men ändå kostar i underhåll.

Besked efter sommaren
Nu ska parterna få chansen att yttra sig en sista gång i den mycket långdragna processen och förhoppningsvis ska det finnas ett beslut efter sommaren.

– Senast den första juni ska de ha yttrat sig och ett beslut från Regeringsrätten kanske kan komma i augusti - september, säger Björn Liljeros.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".