Glada miner när rödgrönt samarbete presenterades i Malmö. Foto:Anna Bubenko/SR
Malmö

Miljöpartiet får två kommunalråd

Miljöpartiet:”Vi har fått viktiga poster”
1:44 min

För första gången släpper Socialdemokraterna i Malmö ifrån sig ordförandeposter i flera kommunala nämnder till sina samarbetspartier.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet stärks i Malmös styre. Miljöpartiet får leda Servicenämnden, den nya beredningen för miljöstrategisk samverkan och stadsdelarna Södra Innerstaden och Kirseberg.

– Vi får två kommunalråd och inte minst får vi ordförandeposter på viktiga ställen för oss, säger Karolina Skog (MP), som inom kort tillträder som nytt kommunalråd med ansvar för framtidens trafik.

Vänsterpartiet får leda kulturnämnden och den nya jämställdhetsberedningen. Vänsterpartiets kommunalrådspost kommer att delas mellan Hanna Thomé och Martina Nilsson.

De tre partierna presenterade i dag sin politiska plattform för de kommande fyra åren. Den präglas mycket av frågor om Malmös växtvärk, om jobb, bostäder och skolor. Bland annat vill man ha mindre barngrupper på dagis och i grundskolan. Socialdemokraternas Ilmar Reepalu tycker dock inte att man ska ha ett mått på hur stora grupperna ska vara.

– Det är behovet som måste styra. I vissa fall måste grupperna vara väsentligt mycket mindre, i andra kanske de kan vara så stora som idag, säger Ilmar Reepalu (S).

Det kan innebära att dagisgrupperna och skolklasserna kan vara olika stora i olika stadsdelar i Malmö, eftersom de sociala skillnaderna mellan olika områden i staden är stora.

Under mandatperioden vill de rödgröna i Malmö också förhandla med regeringen om miljöstyrningsavgifter som ett sätt att finansiera spårvagnar i Malmö. Än så länge finns inget förslag på hur sådana avgifter ska utformas. En av modellerna som utreds är Stockholmsmodellen för biltullar, men enligt Karolina Skog (MP) finns även andra alternativ.

De rödgröna vill också få fler hyresrätter byggda och skriver i sin plattform att man vill värna hyresrätten som boendeform. Tidigare i höstas presenterade det kommunala bostadsbolaget MKB siffror som visade att få av dem som flyttar till Malmö har råd att flytta in i nybyggda hyresrätter. De rödgröna kan tänka sig skärpta krav på MKB för att få fram fler hyresrätter. Det kan också betyda krav på att MKB ska bygga billigare.

– Det är en möjlighet att ta det i direktiven att målen är att hyrorna ska bli billigare, säger Hanna Thomé (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".