Universitetets homoattityd nu klargjord

På uppmaning från ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning HomO, skickar nu Lunds Universitet ut en folder med instruktioner för hur studenter och personal ska hantera diskriminering av homosexuella.

Det är ett resultat av den anmälan som Sveriges Förenade Gaystudenter gjorde i november förra året sedan universitetet utsett Chrys Caragounis till professor.

Det var i november förra året som Sveriges Förenade Gaystudenter anmälde universitetet till HomO. Bakgrunden var att universitetet utnämnt Chrys Caragounis, till professor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap i Lund.

Caragounis gav år 2000 ut boken Homoerotik, där han bland annat ifrågasätter varför kleptomani är kriminaliserat när homosexualitet inte är det. Gaystudenterna menar att studenterna känner sig kränkta av innehållet.

I mars friades Lunds Universitet från anklagelser. HomO ansåg att det ”saknas fog” för säga att universitetet har brutit mot lagen, men tillade samtidigt att det är universitetets skyldighet att förebygga diskriminering och trakasserier.

Och nu kommer alltså en skrivelse som redogör för hur universitetet ska ta tag i de brister som funnits i dess likabehandlingsplaner och Daniel Hjalmarsson som är ordförande i Sveriges Förenade Gaystudenter tycker att den nya skrivelsen känns genomtänkt.

– De vill verkligen jobba för att synliggöra homo- och bisexuella studenter. Det är mycket kvar, men det här är mycket genomtänkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista