Skåne

Riklig pension för avgående regionråd

Lasse Olsson rapporterar
1:29 min

De politiker som slutar som avlönade regionråd den 1 november i Region Skåne blir långtifrån lottlösa. Kulturpolitikern Rolf Tufvesson, som själv har valt att hoppa av, är garanterad minst 26 000 i månaden fram till pensionen om femton år.

Det är inga småmynt som ramlar över avdankade politiker. 4,6 miljoner kronor skulle kristdemokraten Rolf Tufvesson i Helsingborg kunna kvittera ut om han istället bestämde sig för att inte ta något nytt jobb.

Socialdemokraten Ingrid Lennerwald från Eslöv får 38 000 i månaden till pensionen om tre år, sen blir det mer.

Uno Aldegren från Helsingborg, också socialdemokrat, nådde pensionsåldern i våras och får 44 000 kronor i månaden resten av livet. Han har varit regionråd i tolv år.

Det har också moderaten Henrik Hammar från Örkelljunga, som blir sextiofem i januari. Han garanteras 38 000 kronor i månaden, enligt regionens pensionsregler.

Däremot får moderaten Jerker Swanstein, nöja sig med 16 000 i månaden för han har bara varit regionråd i fyra år. Och får han andra inkomster så blir det avdrag.

Fast en sak får alla i present; ett avgångsvederlag i form av full lön under sex månader. Men det får Jerker Swanstein nästan en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".