Fack vill mota ut förtroendevald sverigedemokrat

En medlem i främlingsfientliga Sverigedemokraterna är invald i styrelsen för Industrifackets klubb på en arbetsplats i Bjuv. Men facket vill bli av med honom.

– Våra stadgar säger att vi ska jobba för en socialistisk samhällsutveckling. Det är knappast något som står i Sverigedemokraternas partiprogram, säger Jan Svensson som är ordförande för Industrifackets avdelning i Nordvästskåne.

Sverigedemokraten Allan Jönsson, som också sitter i kommunfullmäktige i Bjuv för Framstegspartiet, valdes in i den lokala klubben på företaget i april. Av en annan anledning har man nu kallat till ett nytt årsmöte i slutet av maj, men om Allan Jönsson fortfarande sitter kvar efter det årsmötet, tänker avdelningsledningen ingripa.

– Vi tänker skicka upp ärendet till förbundsstyrelsen som då får ta beslutet om han ska få fortsätta sitt uppdrag eller inte, säger Jan Svensson.

Enligt Jan Svensson på Industrifacket är ett förtroendeuppdrag inom förbundet inte möjligt med de värderingar som Allan Jönsson har, men Jönsson själv tycker inte att det är något problem.

– Så länge jag har stöd av medlemmarna så fortsätter jag, säger han.

Allan Jönsson medger att hans politiska ståndpunkt står emot fackets officiella linje men att det inte är ett problem tycket han.

– Jag kan inte ställa upp på alla deras idéer men det viktigaste för mig är att medlemmarna vill ha mig kvar, säger Allan Jönsson.

David Rasmusson
Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista