Lösning nära i kraftledningsstrid

En mångårig konflikt om en kraftledning i Södra Sandby ser nu att gå mot sitt slut. Igår möttes företrädare för de boende, Svenska kraftnät, Statens energimyndighet och försvaret för att diskutera olika lösningar.

– Den här ledningen går nära våra hem. Även om man med ny teknik lovar att man kan dra ner strålningen så vill vi inte ha ledningen här. Vi känner ändå en oro, säger Rolf Clemensson som för de boendes talan.

Segdraget ärende
I nästan tio år har de boende i och omkring Södra Sandby jobbat för att ledningen som går mitt igenom byn ska dras om. Men beslutet har gång på gång dragits ut på tiden. Men nu verkar en lösning nära.

Två alternativ återstår
Flera förslag på hur ledningen ska dras har presenterats genom åren men nu är det bara två som är aktuella. Båda förslagen innebär att kraftledningen ska dras söder om Södra Sandby. 

Dras över militärt område
Problemet då är att den måste gå rakt igenom militärens område på Revingehed. Något som kan ställa till problem menar major Alf Bohman.

– Kraftledningen kan vara en fara för våra helikoptrar och den skulle också kunna störa de simulatorer vi använder, säger han.

Militären vill överväga
Militären ska nu ta ställning till om det är möjligt att dra ledningen genom Revingehed. Men om det skulle bli ett nej så är Rolf Clemensson och de övriga boende i området redo att kämpa vidare.

– Vi ska dra det här så långt upp i hierarkin vi kan, säger Rolf Clemensson.

David Rasmusson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista