Skjutningar i Malmö - Klicka för grafik
Malmö

Tonårsflickor kan ha sett serieskytten

Polisen: "Vi har säkrat fynd på platsen"
1:17 min

Tre flickor kan ha sett den så kallade serieskytten i Malmö, som polisen tror dödat en och skottskadat åtta. Skotten avlossades i fredags kväll och flickorna såg skytten i ett buskage då de stigit av bussen.

– Strax därefter hörs ett skott och flickorna ser en man som står i ett buskage. Tjejerna hörde tre skott, säger Per Lidehäll, utredningschef på länskriminalen.

– Vi har säkrat fynd på platsen som visar att någon avlossat ett skarpladdat vapen.

Ingen person blev skadad vid skottlossningen men gärningsmannens beteende gör att polisen inte kan utesluta att det är den så kallade serieskytten.

– Det är en skjutning. Det är ett skarpt vapen. Vi har ingen förklaring, säger Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen.

Polisen tror att den här typen av skottlossning där ingen kommer till skada inte hade anmälts och kommit till polisens kännedom tidigare. Men enligt Börje Sjöholm ser man nu att allmänheten inte längre drar sig för att kontakta polisen.

Den gamla inställningen till polisen håller sakta på att förändras.

– I dag är man mer observant och ringer in och meddelar sådana här händelser som man kanske hade blundat för, för en månad sedan.

Förutom Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, Rikskriminalens analysgrupp och Riksmordskommissionen är nu också Säkerhetspolisen inkopplad.

– De deltar aktivt i utredningen men jag vill inte gå in på vad de bidragit med.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".