Helsingborg

Trots kritik - vårdbolag får beröm

Stabschefen:”Man kan inte reglera allt i avtal”
1:24 min

De privata vårdbolagen levererar det Helsingborgs kommun krävt när de slutit avtal med dem. Det slår en granskning av konsultföretaget Kommundoktorerna fast, trots all kritik som varit.

– De är inte fel skrivna, så är det, säger Niklas Sommelius, stabschef  på Helsingborgs kommun.

Under fyra höstveckor har Kommundoktorerna undersökt tio vårdenheter. Granskningen har skett genom att studera dokument och djupintervjua personal.

Resultatet man kommit fram till är att den utförda verksamheten stämmer väl överens med vad som angetts i anbud och avtal.

Att det trots det förekommit mycket kritik mot de privata vårdbolagen, varit flera lex Saraanmälningar och att det vid ett tillfälle var en person som avlidit utan att personalen slagit larm då man inte fick kontakt, det tror inte Niklas Sommelius att man kan förhindra med hjälp av avtal.

– Man kan inte reglera allt i avtal. Förvaltningens uppgift är att säkerställa att bolagen ger bra kvalitet. Kommundoktorernas rapport är bara en del i det kvalitetsarbete vi arbetar med från kommunens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".