Östersjön blir säkrare efter konferens

Länderna runt Östersjön vill bilda en politisk organisation som ska jobba med säkerheten för sjöfarten och miljön i Östersjön. De sydsvenska kommunernas samarbetsorganisation Sydsam är en av arrangörerna till en konferens i Trelleborg som inleddes idag. Där ska situationen i Östersjön diskuteras.

120 representanter från länderna runt Östersjön ska under två dagar diskutera säkerheten för sjötransporterna i Östersjön. En framgång tycker man det är att man fått den ryska regeringen att skicka 4 representanter. Ryssland har stora oljetillgångar och använder östersjön till att skeppa ut dem i världen.

Men intresset för att öka säkerheten i östersjön på samma sätt som övriga länder vill, har varit svalt från rysk sida. Ryssland har till exempel inte velat klassa Östersjön som ett särkilt känsligt område, vilket de andra länderna i FN: s sjöfartsorganisation IMO vill. Och Ryssland har redan aviserat att man inte tänker godkänna slutdokumentet från Trelleborgskonferensen. Men huvudsaken är att man är med och diskuterar, tycker Roger Kaliff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".