Lund

Musik i spets på Spyken

Musikdirektören:”Jag blev väldigt glad”
1:23 min

Nästa höst kommer det att finnas en spetsutbildning i musik på gymnasieskolan Spyken i Lund. Skolverket har gett skolan tillstånd att starta utbildningen.

– Jag tycker att vi har möjlighet att erbjuda både bredd och djup. Det kan förbereda eleverna till att söka andra musikutbildingar framöver, säger Sverker Zadig, musikdirektören på Spyken.

Spyken har sen tidigare ett populärt estetiskt program med inriktning musik, men Sverker Sadig menar att spetsutbildningen behövs för att de riktigt drivna eleverna i Sverige ska få en större utmaning. Och han tycker inte att det är negativt att den kan komma att ses som en elitutbildning.

– De som går den här utbildningen kommer att inspirera och sporra varandra och det är bra. 

Det var på grund av regeringens nya gymnasiereform som gymnasieskolor i Sverige fick ansöka om att få behålla olika profiler för att kunna konkurrera. Och Skolverket som fick in 600 ansökningar har nu även beviljat Katedralskolan i Lund om att starta en litteratur- och filmutbildning

Lund har sedan tidigare två spetsutbildningar på gymnasiet; i historia och fysik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".