Skåne

Mer pengar eller koffertmodellen krackelerar

Regionråd: "Enorma förväntningar"
2:21 min

I veckan ska de regionala kulturplanerna läggas fram för att visa hur man på regional nivå vill att de statliga kulturstöden ska fördelas. Men hela den så kallade koffertmodellen kan bli ett fiasko om inte staten ökar kulturbudgeten. Mer pengar måste in i systemet. Det menar regionrådet Rolf Tufvesson i Skåne.

Region Skåne kommer att begära en ökning av de statliga anslagen med drygt 20 miljoner.

– Skåne har redan laddat in omkring 90 miljoner kronor den gångna mandatperioden och är en offensiv kulturregion med ett betydelsefullt geografiskt läge. Därför tycker vi att Skåne borde få en större del av den samlade kakan, säger Rolf Tufvesson.

Främst vill han se att det tillkommer mer pengar i systemet, men i andra hand tycker Tufvesson att det bör göras omprioriteringar.

Skåne får idag runt 170 miljoner i statligt stöd till de verksamheter som i omfattas av koffertmodellen. Men i de kommande förhandlingarna kommer man att be om drygt 190 miljoner. En av de verksamheter som man också vill inkludera är Wanås utställningar.

Men att förvänta sig att kulturrådet utan mer pengar skulle göra stora omfördelningar är inte realistiskt, menar kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson. Bland annat för att inte alla regioner är med i den här förhandlingsomgången.

– Det finns 20 regioner eller landsting, bara fem sitter med i dialogen. Det blir inte rättssäkert om de 15 som inte är med berörs på det sättet, säger han till Kulturnytt.

Men det är just detta som är problemet, menar Rolf Tufvesson. Man måste kunna se att koffertmodellen kan medföra förändringar tidigt, alltså att vissa får mer anslag, för att inte luften ska gå ur hela modellen.

– Om det inte kommer mer pengar finns det en risk att det krackelerar redan från början. Förväntningarna är höga och det behövs mer pengar, säger Rolf Tufvesson, regionråd och kulturnämndens ordförande i region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".