Malmö

Tre dömda till fängelse i kopplerimålet

Åklagaren: "Jag kommer att överklaga"
1:15 min

I dag föll domen i det omtalade kopplerimålet i Malmö - en rättegång som fått stor uppmärksamhet på grund av de hot som riktats mot domare, åklagare och utredare.

Tre av åtalade döms till fängelse i mellan ett år och tre och ett halvt år. Fyra frikänns helt. Kammaråklagare Ulrika Rogland anser att domen är ologisk och tänker överklaga.

– Jag kommer absolut att överklaga i vissa delar, men jag kan ännu inte svara på i vilka delar, säger Ulrika Rogland till Ekot.

Tio män i åldrarna 17 till 67 år hade åtalats för bland annat människohandel och i en del fall för grov våldtäkt mot barn. Men Malmö tingsrätt ogillar åtalspunkten människohandel helt.

Flickan det handlar om är 14 år, men har en utvecklingsstörning som gör att hon är på en tioårings nivå. Enligt de psykologer som vittnat under den tidvis tumultartade rättegången är det uppenbart, även för den som träffar henne för första gången, att flickan har ett handikapp.

Under ett dygn i våras transporterades hon mellan en lägenhet och en klubblokal där hon hade mellan tjugo och trettio samlag med olika män.

Två av de åtalade männen döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn medan den 18-åring som åklagaren ansett vara huvudman döms till ett års fängelse för grovt koppleri, vilket advokat Jan-Anders Hybelius ser som en liten framgång:

– Min klient blir helt friad från alla anklagelser om våldtäkt, och han blir också friad från brottet människohandel. Sedan dömdes han för koppleribrott, och det var lite tråkigt eftersom vi hade hoppats på ett totalt frikännande, säger advokat Jan-Anders Hybelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".