Skånsk livskraft förändrar sjukvården

Den 1 september ska de första stegen tas för att införa Skånsk livskraft i nordvästra Skåne. Det hoppas i alla all politiker och tjänstemän inom nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt. Och när Skånsk livskraft nu blir verklighet så innebär det en del förändringar för patienterna.

Från den 1 september flyttas t ex en del av den gynekologiska vården från Ängelholm till Helsingborg och då måste ängeholmspatienter söka sig till Helsingborgs lasarett.

När en del patienter som i dag kan bli behandlade i Ängelholm måste söka sig till Helsingborg så måste också Helsingborgs patienter flytta sig från Helsingborg till Ängelholm. Nästa steg i förändringen av den nordväst skånska vården bli att de flesta större och akuta operationerna kommer att göras i Helsingborg och därför får en del patienter som i dag skulle kunna opereras i Ängelholm i stället åka till Helsingborg. Än så länge är de här förändringarna bara ett förslag.

Först i slutet av juni kommer regionfullmäktige att ta beslut i frågan. Och sen skall på mycket kort tid stora förändringar göras för de anställda på de båda sjukhusen och det kan också bli aktuellt med om och utbyggnader på sjukhusen. Men trots det omfattande förslaget, så menar Per Jerntorp på Nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt att patienterna inte kommer att märka så stora efter att skånsk livskraft blivit verklighet i nordvästra Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".