SAS-anställda upprörda inför pendling

I slutet av mars blev det klart att SAS delas upp i nationella bolag, det innebär att svensk personal vid Kastrup i stället ska utgå från Arlanda. När SAS vd Anders Ehrling idag besökte de anställda i Malmö var stämningen upprörd.

- Jag förstår att medarbetarna har det tufft. Jag borde ha varit här idigare, säger han.

SAS Sverige kommer ha sin bas i Sverige, vilket leder till att all flygpersonal ska utgå från Stockholm Arlanda. Det betyder att alla de som varit anställda och jobbat från Kastrup, nu måste pendla till Stockholm och dessutom betala sina egna transportkostnader. SAS lider av en stor övertalighet bland personalen och det kommer inom kort bli många uppsägningar. De 146 Kastrupstationerade, är dock försäkrade om att få vara kvar eftersom de funnits länge i företaget. Men för majoriteten blir pendlandet en omöjlighet. Och många väntar hoppfullt på andra lösningar.

- Alla får ett erbjudande om förtidspension eller avgångsvederlag. Först därefter vet vi hur vi ska agera, säger Anders Ehrling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista