Larm om arbetsmiljön på häktet i Malmö

Ständiga överbeläggningar har blivit vardag för anställda på häktet i Malmö. Men i veckan när 141 inskrivna skulle beredas plats på häktets 117 platser slog fackförbundet SEKO larm till Arbetsmiljöinspektionen. Med så hög beläggning äventyras både personalens och de intagnas säkerhet.

– Jag vill att de kommer hit och ser hur det verkligen ser ut och hur personalen mår. Jag träffar kollegor som säger att det är så tungt att det handlar mer om förvaring. Vi har ju också personal som är hemma för att de inte mår bra, säger Mikael Håkansson, huvudskyddsombud på häktet i Malmö.

Ofta överfullt

Ständiga överbeläggningar, där två personer får dela cell och där besöks- och advokatrummen tjänstgör som tillfälliga lösningar för att få plats. Så har det sett ut på häktet i Malmö i över ett och ett halvt år.

Men aldrig förr har häktet haft 141 personer inskrivna på en och samma gång. Mikael Håkansson menar att de ständiga överbeläggningarna ställer orimliga krav på personalen. Mest alarmerande är ensamarbetet.

– Personalen vet ju vad de ska göra men många gånger blir det att man öppnar en dörr själv för att man ska utföra sitt arbete, det går av ren rutin och då sätts säkerheten ur spel, säger Mikael Håkansson.

Ohållbart

Hittills har inga allvarliga incidenter inträffat men Mikael Håkansson vittnar om en ohållbar arbetssituation. Bemanningen på häktet med 100 fast anställda och runt 50 timvikarier är anpassad efter en beläggning med 105 intagna. Det är långt från den verklighet personalen arbetar i.

– Jag ser först och främst till mina kollegor, att de kämpar så som de gör. Jag måste utifrån min roll som skyddsombud dra i handbromsen och det har jag gjort. Arbetsmiljöverket får komma in här och se hur det fungerar och sedan får vi se vad som händer, säger han.

Mikael Håkansson hoppas att Arbetsmiljöinspektionens besök om två veckor ska resultera i ett förbud mot att besöksrummen används som celler och att ensamarbetet minskar.

Karin Olsson-Bendix

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".