Kofi Annan bjuden till Skåne

FN:s generalsekreterare Kofi Annan är inbjuden till Dag Hammarskjölds gård på Backåkra nästa sommar. Anledningen är firandet av 100-årsdagen av Dag Hammarskjölds födelse den 29 juli 2005.

– Vi förutsätter att han kommer, säger ambassadör Stefan Ask på UD som är ansvarig för jubileet.

På Backåkra är det tänkt att man ska anordna en konsert till minne av Dag Hammarskjöld. Det kan också bli ett politiskt toppmöte på Backåkra i samband med firandet.

– Vi hoppas att vi kan ordna ett möte, men om det blir på Backåkra är inte säkert, säger Stefan Ask.

Om Kofi Annan kommer till Backåkra så är det inte första gången. Han var även där under ett besök i Sverige våren år 2000. Men besöket är fortfarande bara på planeringsstadiet. På tisdag nästa vecka kommer Stefan Ask tillsammans med en delegation från UD till Skåne för att inspektera om gården är lämplig för firandet.

– Vi måste se om det går att ha ett alternativ om det skulle bli dåligt väder.

Firandet på Backåkra blir bara en liten del av alla arrangemang som planeras.

- Det kommer att hållas föredrag, vi ska spela in en dokumentärfilm och ge ut en bok. Vi vill starta en folkbildning om Dag Hammarskjöld. Inte om personen i sig men vi vill kunna förvalta hans politiska arv, säger Stefan Ask.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".