Nya försök hitta varmvatten på djupet

I början av nästa vecka gör Lunds Energi nya försök att hitta varmvatten i utkanten av Stora Råby. Förra gången borrades efter varmvatten på Gastelyckan i Lund - men det flöde som hittades räckte inte till.

– Vi har ju testat samma formation där vi borrade första gången. Där fick vi upp ett vatten på mellan 70 och 80 liter per sekund med en medeltemperatur på 40 grader. Vi är rätt övertygade att hitta det här också, vi är bara 1 500 meter därifrån, säger Peter Ottosson, projektledare på Lunds Energi.

Borrningarna är ett nytt försök i planeringen att bygga en så kallad geotermianläggning där det naturliga varmvattnet kan användas för fjärrvärme. Vid de tidigare borrningarna på Gastelyckan hittades visserligen varmvatten, men flödet var otillräckligt. Nu har ett bättre flöde närmare markytan hittats. Den nya borran beräknas kosta omkring 40 miljoner kronor. Borrningarna beräknas vara klara i slutet av juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista