Samarbete minskade skadegörelsen

Skadegörelsen i en del av Landskronahems områden har minskat. Det har skett sedan bostadsbolaget började samarbeta med basketklubben Bosna.

För två år sedan var det inte många av klubbens spelare som hade jobb - men då föddes idén om ett samarbete.

- När jag kom i kontakt med klubben för första gången så hade man 200 medlemmar, en hade fast jobb, säger Anders Eneborg som är marknadsföringsansvarig på Landskronahem

Då föddes iden till ett samarbete. Man bildade ett företagsnätverk runt klubben. Företagen hjälpte klubben, både med sponsring och med att skaffa arbete till spelarna.

Fler medlemmar
Det här ledde till att både medlemsantalet och antalet lag i seriespel ökade. Bosna Landskrona startade sin verksamhet 1994. Den drogs igång av eldsjälen Ferid Lockachevic. Men i början var det inte lätt, Inga sponsorer, dålig utrustning, svårt att få tag på planer och svårt att få kontakter i det svenska samhället.

Ökad integration
Men nu är det andra toner tack vare samarbetet och klubbens ordförande Ferid Lockachevic tror att det här leder till en ökad integration i Landskrona.

- Svenskarna är inte så intresserade av basket. Men genom att lära dem om sporten så tror jag det kan leda till att vi kommer närmare varandra.

Mindre skadegörelse
Samarbetet har också varit positivt för Landskronahem.

- Förr var det många ungdomar som bara gick runt och drällde. De ledde till ganska mycket skadegörelse. Men nu har de fått en meningsfull fritidssysselsättning, och de har gjort att det blivit lugnare på gårdarna och att skadegörelsen minskat.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".